Superrijke buitenlanders die hun geld in de Londense vastgoedmarkt steken, krijgen te maken met een vermogensbelasting. En muziekdienst Spotify gaat een gratis service voor mobiel aanbieden. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Als het aan de prominente economisch historicus Barry Eichengreen ligt, gaat ook de ECB over tot kwantitatieve verruiming, meldt Bloomberg News. Volgens Eichengreen bestaat er een aanzienlijk risico op deflatie in de eurozone, wat onder meer blijkt uit de recent gedaalde producentenprijzen. Volgens Eichengreen moet de ECB staatsobligaties opkopen en banken geld lenen om te zorgen dat de kredietverlening aan de private sector, die nog steeds krimpt, weer op gang komt.

2. De Britse minister van Financiën George Osborne heeft maatregelen afgekondigd om oververhitting van de Londense vastgoedmarkt, populair bij de superrijken, te voorkomen. Personen die buiten het Verenigd Koninkrijk wonen zullen vanaf april 2015 vermogenswinstbelasting moeten betalen over vastgoedtransacties.

3. Het uitblijven van loongroei in Japan treft ook de topman van de Japanse centrale bank. Bloomberg News meldt dat het loon van topman Haruhiko Kurdoa 24 miljoen yen (171.000 euro) bedraagt in het boekjaar dat eindigt in maart 2014. Gecorrigeerd voor inflatie (deflatie in dit geval) is dat 39% minder dan wat de topman van de centrale bank in 1998 verdiende. Japan kampt al meer dan twee decennia met een dalend prijspeil; lonen en de prijzen van producten en diensten dalen al jarenlang onafgebroken.

4. Volgens Bloomberg News gaat online muziekdienst Spotify gratis streaming muziek aanbieden voor mobiele gebruikers. Gebruikers moeten dan wel advertenties tussen nummers door voor lief nemen.

5. PostNL gaat het belang in TNT Express zo goed als halveren en vandaag een belang van 15 procent verkopen via een onderhandse plaatsing. PostNL wil de opbrengsten gebruiken om de balans te versterken.

6. Unilever, het op een na grootste voedings- en levensmiddelenconcern ter wereld, gaat snoeien in het productassortiment. Bloomberg News meldt dat 10% tot 20% van Unilevers merken volgend jaar zullen verdwijnen. Unilever is bekend van merken als Dove shampoo, Knorr soep, Lipton thee, Conimexx kruiden en Ben & Jerry’s ijs.

7. Euronext heeft bij de periodieke herweging van de AEX en AMX geen wijzgingen doorgevoerd. Uit de smallcapindex ASCX verdwijnt Batenburg Techniek. Batenburgs plek zal worden ingenomen door Telegraaf Media Groep.

8. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend met lichte winsten geopend in het kielzog van herstel in Azië. Europese beurzen zijn deze week tot nog toe elke dag lager gesloten, onder meer omdat handelaren bezorgd zijn dat de meevallende Amerikaanse macrocijfers beteken dat de Federal Reserve de monetaire stimulering sneller gaat afbouwen.

9. Alle ogen zijn vandaag gericht op het Amerikaanse banenrapport, ’s werelds belangrijkste macrocijfer. Economen gepolst door Bloomberg News verwachten een banengroei van 185.000 in November, lager dan de 204.000 in oktober, maar in lijn met de gemiddelde maandelijkse banengroei in 2013.

Waarschijnlijk daalde de werkloosheid vorige maand van 7,3% naar 7,2%. Sinds de Amerikaanse economie in 2009 begon te herstellen, zijn er per saldo ongeveer 6,5 miljoen banen bijgekomen. In de recessie van 2008-2009 zijn zo’n 8 miljoen banen verloren gegaan. Dat de werkloosheid toch is gedaald van het hoogtepunt van bijna 10%, komt voor een groot deel doordat veel beroepsgeschikte Amerikanen niet langer op zoek zijn naar een baan, en daarom niet langer tot de beroepsgeschikte bevolking of de werkloze beroepsbevolking worden gerekend.

10. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble voert vandaag met zijn Europese collegaministers en Eurocommissaris Michel Barnier en ECB-president Mario Draghi spoedoverleg in Berlijn over de bankenunie. Europese landen zijn er nog er steeds niet over uit wie de zeggenschap krijgt over het al dan niet afwikkelen van zwakke banken.

Daarnaast staat ook nog niet vast wie voor de kosten van de liquidatie van probleembanken moet opdraaien. Sowieso zullen aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers worden aangesproken. De vraag is echter in hoeverre de overheden in de thuislanden van de banken, het Europese crisisfonds ESM en houders van meer preferente obligaties en grote depositohouders ook moeten bloeden. Haast is geboden, want de ECB is al begonnen met het onderzoek naar 128 systeembanken in de eurozone, onderzoek dat eind volgend jaar wordt afgerond. De deelnemende landen aan de bankenunie willen daarnaast voordat de termijn van het huidige Europese Parlement versterken is (wat in april 2014 gebeurt), de noodzakelijke wetgeving hebben goedgekeurd door het parlement.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl